Lifestyle

4 Motive sa alegi un implant dentar

Daca cineva te intreaba de ce ar trebui sa opteze pentru implant dentar in locul protezarii clasice (punti si proteze dentare), ii poti raspunde scurt si la obiect: ”Pentru ca solutia este de durata!”.

Se prea poate ca ”expeditorul” intrebarii sa ramana insa in ceata, nefiind convins de necesitatea variantei propuse de implantologie.

Dar mana de ajutor a echipei de medici Orto Care nu se lasa asteptata. Cu promptitudine, acestia au pregatit o lista cu cateva argumente destul de solide incat sa motiveze orice persoana edentata sa aleaga implantul dentar.

1. Preintampina pierderea tesutului osos

Parodontiul (tesuturile vii care asigura sustinerea dintilor), pentru a-si mentine consistenta si sanatatea, are nevoie sa fie in permanenta stimulat. Insa dupa pierderea unui dinte, osul de sustinere care anterior l-a ”adapostit”, incepe sa se deterioreze si sa se atrofieze.

O transformare similara duce la schimbari radicale in estetica dentara si faciala. Apar primele riduri sau cele existente se adancesc, in timp ce obrajii au tendinta sa capete un aspect ”scobit”.

Desi acopera spatiul liber, o punte sau proteza fixa nu are puterea sa impiedice resorbtia parodontului. Practic, singura solutie ce asigura conservarea tesutului osos, prevenindu-i subtierea, se numeste implant dentar.

Acesta, la fel ca radacina naturala, transmite aceleasi forte de masticatie in osul maxilarului, contribuind la salvarea lui. Iar in timp, preintampina tendinta de ”migrare” a dintilor invecinati, retractia gingivala si mentine anatomia naturala a fetei.

2. Protejeaza elementele dentare adiacente

Cand dintele lipsa urmeaza sa fie substituit cu o punte, apare necesitatea ”prelucrarii” dintilor invecinati. Pentru a putea sustine puntea, acestia trebuie frezati (piliti). Inevitabil, interventia implica distrugerea coroanelor naturale sanatoase.

Insa odata incheiata procedura de pregatire, nu mai exista cale de intoarcere. Dintii adiacenti, considerati ”piloni”, nu se mai pot utiliza decat pentru ”ancorarea” viitoarei lucrari protetice fixe (sunt ”imbracati” de coroanele laterale).

Iar in situatia in care pacientul nu se ingrijeste de igiena orala, sub punte se pot acumula reziduuri alimentare si placa bacteriana. Intr-un final, totul poate degenera in carii dentare si infectii bacteriene , al caror efect inseamna periclitarea integritatii ”pilonilor”.

In schimb, cand se plaseaza un implant dentar, lucrurile stau complet diferit. Ca inlocuitor independent pentru fiecare dinte, acesta nu influenteaza sanatatea ”vecinilor”, dimpotriva, ii salveaza (suprafata lor ramane intacta).

3. Reprezinta o solutie pe termen lung

Atata timp cat interventia de implantare este un succes, riscurile aferente sunt minime. Perfect integrat in osul maxilar sau mandibular, implantul dentar are o durata de viata ce depaseste orice alta solutie restaurativa.

Spre exemplu, o punte dentara ori o proteza fixa rezista mai putin. Indiferent cat de grijuliu este pacientul in ce priveste igiena orala si alimentatia, independent de materialele folosite, mai devreme sau mai tarziu, trebuie inlocuita.

Evident, sansele de reusita mai depind si de acuratetea interventiilor, de priceperea medicului stomatolog, de respectarea termenelor intre o procedura si alta (controale periodice, sedinte de detartraj, etc.).

Un alt factor ce poate creste riscurile de respingere se refera la starea de sanatate a pacientului. Anumite maladii, precum cele cronice (diabet, patologii cardiovasculare, autoimune, etc. ), anumite vicii (fumatul) pot compromite iremediabil longevitatea promisa initial.

4. Se aseamana cel mai bine cu dintele natural

Dintii naturali au radacinile perfect integrate in tesuturile osoase si gingivale, fiind bine fixati in maxilar. Lucrurile stau in mod asemanator si in cazul implanturilor dentare, care nu sunt altceva decat niste radacini artificiale.

Orice implant trece prin procesul de osteointegrare (permite aderarea perfecta la tesuturile parodontiului), cu conditia sa fie corect inserat in arcada. Procesul se finalizeaza la circa 3-6 luni de la implantare.

Reusita interventiei este data si de folosirea exclusiva a unor materiale inovative. Metalele, biocompatibile cu tesuturile umane, sunt in masura sa imite foarte bine caracteristicile ”originalului” lipsa si sa ”umple” golurile ramase pe arcada.

Daca nu exista pericolul ca organismul sa respinga corpul strain, pacientul percepe noua radacina la fel ca pe cea naturala. Vizibil, ”substitutul” nu se mai deosebeste de restul elementelor naturale care ”imbraca” arcada.

Revenind la dilema de la inceput…

Acum, cu siguranta, lucrurile au devenit cat se poate de clare. Un implant dentar este o investitie pe termen lung in functionalitatea si in sanatatea orala, in estetica dentara si faciala.

Pentru orice nelamurire cu privire la tematica tratata, specialistii in implantologie ai clinicii Orto Care te asteapta cu raspunsuri concludente si mai ales cu solutii de durata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *